Senatul României a votat Legea 52, care prevede că scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier necesare dezvoltării și modernizării sistemelor de utilități publice este permisă inclusiv pentru suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate.
18 cadre didatice de la Facultatea de silvicultură a Universității Ștefan cel Mare Suceava au semnat un comunicat în care afirmă că, presupunând că, într-adevăr, dezvoltarea unei comunități locale ar depinde în mod absolut de realizarea unui sistem de utilitate publică amplasat în păduri din zone de protecție strictă sau integrală, prin lege se legalizează intervenția antropică asupra acestora.
Universitarii suceveni spun că o astfel de reglementare este contrară politicii de conservare a ecosistemelor unice sau fragile.
Mai mult decât atât, consideră ei, prevederile contrazic efortul de identificare și protejare a pădurilor virgine și cvasivirgine din România, demarat în 2012.