Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit 1-2-3 Suceava, îndrumați de profesorii pentru învățământ preșcolar Mititiuc Roxana, Obreja Doruța, Tudosă Dana, Cernoschi Rusu Carmen, Ignat Roxana și Popovici Alina au acumulat cunoștințe și și-au format deprinderi, pentru a acorda ”drept la viață” apei, prin activități precum: observări ale efectelor poluării apei în mediul înconjurător, experimente privind circuitul apei în natură și trecerea apei prin cele trei stări de agregare, memorizări, îndemnuri ecologice-de protejare a apelor, jocuri tematice, etc.
Punctul culminant al acțiunilor întreprinse a fost marcat prin activitatea extracurriculară ”Apă – esența vieții”, conctretizat prin vizitarea Muzeului Apelor ”Mihai Băcescu”, din Fălticeni.
Activitățile au fost concentrate în jurul ”Zilei Mondiale a Apei”, cu scopul de a înțelege importanța acesteia în viața Terrei cu tot ce presupune Planeta noastră Albastră.
A fost atins un nivel înalt de conștientizare că acțiunile de distrugere sau exterminare de orice fel sunt dăunătoare pentru că strică echilibrul naturii.
Pentru a le forma copiilor o conduită ecologică am pornit de la ideea simplă, dar eficientă în planul emoţiilor şi sentimentelor – transpunerea copilului în locul elementului din natură.
Curiozitatea copiilor preșcolari este foarte mare și conduce la acumularea de cunoștințe despre mediul înconjurător, despre protecția lui, ceeea ce contribuie la dezvoltarea capacității de a gândi logic și de a interpreta corect aspecte din jurul lor.
Toate acțiunile întreprinse au avut ca scop conștientizarea de către copii a rolului primordial pe care apa îl are în viața noastră , concretizate în acțiuni viitoare în rândul preșcolarilor ce dovedesc formarea unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător.