A XI-a ediție a conferinței naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, desfășurată la Poiana Brașov și având că tema IMUNOTERAPIA, PREZENT ȘI VIITOR, a oferit celor peste 150 de participanți ( pacienți, voluntari, aparținători ) informațiile medicale necesare în lupta cu această maladie, precum și pașii legali de urmat pentru obținerea accesului la investigații și tratamente.
Au fost prezentate teme de interes, precum tratamentele personalizate în cancer, imuno-terapia, diagnostice de precizie, radioterapie în diferite tipuri de cancer, precum și prevenția în cancerul bronho-pulmonar, nutriția pacientului oncologic în cancerele colorectale, importanța psiho-oncologiei, aspecte legale in accesul la servicii medicale si tratament.
Aceste teme au fost prezentate de medici de renume care activează în institute și centre oncologice de prestigiu din România și Turcia.
Un invitat tradițional este dr. Marius Geantă de la Centrul de Inovație în Medicină, care integrează noutățile europene și internaționale în oncologia românească, precum și dr. Horațiu Albu care a vorbit despre nutriția în cancerele colo-rectale.
Prof.dr. Florin Mihaltan a subliniat faptul că țigările electronice – atât cu cele cu tutun încălzit, cât și cele care funcționează pe bază de vaporizare reprezintă un important pericol pentru sănătate, fapt ce crește incidența cancerului pulmonar.
Despre drepturile pacienților au vorbit conf. dr. av. Dan Cimpoeru și av. Aurora Enache, iar despre navigatorul oncologic și despre susținerea psiho-oncologică asist. Steluța Nicolaescu și psiholog Daniela Ciobanu.
Invitații din industria farmaceutică – dr. Valentin Moinescu și dr. Simona Stancu au făcut referire la noutățile în materie de cercetare și opțiuni terapeutice salvatoare.
Din păcate, nici în acest an autoritățile din Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Comisiile de Sanatate din Parlament și ANMDM nu au răspuns invitației pacienților cu cancer.
Problemele discutate în cadrul conferinței au fost nerambursarea a 8 molecule noi, salvatoare de vieți și care nu au primit nicio rezoluție în ciuda depășirii termenului legal, nepublicarea în Monitorul Oficial a ordinului inițiat de Ministerul Sănătății privind prescripția in regim „off-label”, lipsa medicamentelor uzuale din spitale și din circuitul deschis de farmacii, neasigurarea continuității efectuării tratamentelor și întreruperea acestora, întârzierea cu peste 400 zile la aprobarea studiilor clinice, lipsa finanțării noilor centre de radioterapie.
Prin lipsa accesului la investigații și tratamente inovative, la studii clinice, dar și la medicamente uzuale însă critice în oncologie, România se situează pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer.
Judetul Suceava a fost reprezentat la conferinta de o delegatie formata din pacienti, supravietuitori si voluntari apartinand Asociatiei Bolnavilor de Cancer Suceava si Asociatiei Pacientilor cu Neoplazii Mieloproliferative MIELOPRO, condusa de Radu Vasile Ianovici, care este reprezentantul Asociatiilor de Pacienti din Romania la Bruxelles în cea mai mare organizatie umbrelă la nivel european : Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer.