Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava beneficiază de fonduri europene pentru construirea unei piste de pregătire colectivă, organizarea unor schimburi de experiență și antrenamente comune, achiziționarea unei autospeciale și dotarea grupei de intervenție antiteroristă cu materiale specifice.
Astăzi a avut loc conferința de presă prilejuită de desfășurarea activităților în cadrul unui proiect finanțat prin programul de finanțare PCT Interreg România-Ucraina 2014-2020, al cărui beneficiari sunt Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Garda Națională a Ucrainei.
În cadrul proiectului “Consolidarea capacităților de pregătire a grupei de acțiuni speciale prin dezvoltarea unor programe complexe de pregătire fizică și de evaluare psihologică”, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava are calitatea de lider de proiect.
Conferința a fost susținută de Daniel Prorociuc – subprefect al județului Suceava, maior Vitalii Guzii – manager de proiect din partea ucraineană și ofițer în structura centrală a Gărzii Naționale a Ucrainei și locotenent-colonel Marian-Mihai Lungu – inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
Mâine în orașul Ivano-Frankivsk din Ucraina urmează să se desfășoare activitatea de deschidere a unui alt proiect, finanțat prin același program –“Consolidarea capacității instituționale și tehnice de a interveni în sprijinul structurilor specializate care luptă împotriva crimei organizate”, proiect în cadrul căruia Garda Națională a Ucrainei are calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava are calitatea de partener.
Contractele de grant pentru cele două proiecte finanțate prin programul de finanțare PCT Interreg România-Ucraina 2014-2020 au fost semnate în ziua de 26 noiembrie 2019, la sediul Biroului Regional de Coperare Transfrontalieră Suceava și în orașul Ivano-Frankivsk din Ucraina.
Proiectele (RO-UA TP, cod EMS-ENI:2SOFT/4.3/97 și RO-UA SITC, cod EMS-ENI:2SOFT/4.3/99) se înscriu în Prioritatea 4.3 a programului de finanțare – Prevenirea și combaterea criminalității organizate și cooperarea polițienească și au ca obiectiv principal creșterea siguranței și securității cetățenilor care trăiesc în regiunile zonei comune de frontieră și în special identificarea soluțiilor optime în ceea ce privește lupta împotriva crimei oganizate din regiune.
Acestea urmăresc consolidarea capacităților de formare a grupei de acțiuni speciale prin dezvoltarea unor programe complexe de pregătire fizică și de evaluare psihologică și consolidarea capacității instituționale și tehnice de a interveni în sprijinul structurilor specializate care luptă împotriva crimei organizate.
Activitățile propuse în cadrul proiectelor, pentru partea română, vizează modernizarea și dotarea laboratorului psihologic al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, construirea unei piste de pregătire colectivă, organizarea unor schimburi de experiență și antrenamente comune, achiziționarea unei autospeciale și dotarea grupei de intervenție antiteroristă cu materiale specifice.
Perioada de implementare a proiectelor este de 18 luni.