full screen background image

Divergențe Romsilva – Greenpeace pe tema defrișărilor ilegale la Ocolul Silvic Vama

Marți s-a desfășurat, la Ocolul Silvic Vama, o confruntare între directorul Romsilva GHEORGHE MIHĂILESCU și directorul executiv al Greenpeace România, VALENTIN SĂLĂGEANU, acesta din urmă reclamând tăieri ilegale de arbori într-o parcelă.

Alături de reprezentanți ai Direcției Silvice și ai Gărzii Forestiere Suceava, la întâlnirea urmată de o deplasare în teren a participat prefectul MIRELA ADOMNICĂI.

 

Într-o postare Greenpeace de la sfârșitul lunii iunie se preciza că pe o rază de 5 kilometri din cadrul Ocolului Silvic Vama au fost identificate parcele întregi de pădure tăiată la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele și ecosisteme puse în pericol.

 

În cadrul întâlnirii de marți, după o serie de discuții pro și contra, directorul Romsilva a solicitat deplasarea în teren pentru a se vedea parcela, lucru refuzat de Greenpeace pe motiv că în postare “nu ar fi fost indicată expres respectiva parcelă”.

 

Greenpeace a cerut deplasarea pe alte parcele, despre care ar avea informații că s-au executat tăieri la ras.

 

Șeful Ocolului Silvic Vama, GELU PUIU, a contrazis aceste informații, menționând că “lucrările de exploatare s-au făcut legal, cu toate avizele necesare”.

 

Directorul Romsilva GHEORGHE MIHĂILESCU a opinat că ar fi vorba “de o eroare de date cauzată de anumite persoane care nu au cunoștințe suficiente despre modul în care se gospodărește pădurea”.

 

El a spus că aspectele semnalate în presă referitoare la eventuale defrișări ilegale “vor fi tratate cu toată responsabilitatea” de Romsilva și că “toate rezultatele vor fi făcute publice în mod transparent”.

 

În replică, astăzi, Greenpeace a acuzat Romsilva că a încercat să-i boicoteze prezentarea raportului de investigație și că autoritățile au vizitat în teren “doar o suprafață de pădure cosmetizată în prealabil”.

 

Greenpeace reclamă și o agresiune la adresa unor ziariști care filmau lemnul depozitat pe drum de un patron de gater din Frumosu, care “a accidentat cu intenție” automobilul cu care circulau reporterii.

 

Poliția chemată la fața locului a deschis un dosar de urmărire penală.

 

În acest context, Greenpeace solicită îmbunătățirea programului SUMAL de către Ministerul Apelor și Pădurilor.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *