Prefectura Suceava și Direcția Generală Anticorupție au încheiat un protocol cu școlile de șoferi în vederea eradicării corupției din cadrul Serviciului Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor.
După numeroasele cazuri penale din ultimii ani, aceste instituții doresc “corectitudine maximă” atât din partea examinatorilor, cât și a cursanților.
Prefectul TRAIAN ANDRONACHI a precizat că dezideratul acestor acțiuni este „asigurarea unui serviciu corect și de calitate pentru toți cursanții”.
Comisarul șef anticorupție ADINA LUPU a solicitat reprezentanților școlilor de șoferi să colaboreze cu informații despre polițiștii examinatori care solicită mită.
Ea a menționat că aceste informații pot fi furnizate și sub protecția anonimatului.
Protocol / Plan de măsuri
Identificarea și stabilirea rutelor pentru probele de traseu
o Școlile de șoferi vor identifica rutele pe care se vor susține probele de traseu. Identificarea va trebui să cuprindă minimum 10 trasee distincte, pe zone diferite, la niv de mun Sv și minim 5 în celelalte localități (Rădăuți, Fălticeni etc), cu respectarea OMAI 268/2010.
o După identificarea acestora, traseele vor fi transpuse în forma de harta și circuit electric și transmise în formă scrisă către Serviciul de Înmatriculări Permise pentru avizare.
o Serviciul Rutier Suceava, împreună cu Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, vor verifica și vor reface marcajele acolo unde este necesar, în urma semnalărilor primite de la școlile de șoferi, dar și de la poliția rutieră/locală.
- Aprobare trasee de către S.P.C.R.P.C.I.V./ Serviciul Rutier Suceava
o Traseele propuse de școlile de șoferi vor fi agreate și avizate de Serviciul de Înmatriculări.
o Scopul acestei activități, conform prevederilor legale, este de a reduce aglomerația și de a evita zonele cu risc de ambuteiaje în anumite intervale orare, conform indicațiilor Serviciul Rutier Suceava.
o Traseele vor trebui să respecte toate prevederile legale, conform reglementărilor stabilite de legiuitor.
- Comunicarea traseelor și organizarea examenului
o S.P.C.R.P.C.I.V va informa școlile de șoferi în dimineața zilei respective, în intervalul 08:00-08:15, pe grupul de comunicare WhatsApp (creat în acest scop), despre programarea examenului, ora și locurile de plecare în traseele stabilite. De principiu, ora începerii examinărilor în zone și trasee diferite, concomitent, va fi ora 09:00. Repartizarea examinatorilor va fi făcută de ofițerul aflat la comanda unității iar transportul acestora la locațiile de examinare va fi făcut cu mașinile MAI din dotare.
o Astfel, va fi evitată aglomerarea autovehiculelor școlilor de șoferi pe un anumit sector de drum.
o În funcție de numărul de examinatori disponibili, școlile de șoferi și programările vor fi distribuite pe toate zonele diferite de traseu agreate.
(Ex: dacă vor fi 7 examinatori, fiecare examinator va fi repartizat pe un anumit traseu agreat din cele 10. Dacă vor fi 9, fiecare dintre cei 9 va fi repartizat pe câte un traseu).
- Instruirea cursanților și înmânarea protocolului DGA
o Școlile de șoferi vor înmâna, sub semnătură de primire, la încheierea contractului de școlarizare și înainte de susținerea probei de traseu, scrisoarea de informare/recomandare emisă de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Suceava.
o Astfel, se va elimina posibilitatea unor discuții legate de faptul că elevii/cursanții nu sunt la curent cu prevederile legale, iar instructorii vor fi obligați să asigure că elevii sunt informați corespunzător. Informarea DGA va fi atașată la dosarul de examinare (sala/traseu).
- Verificarea autovehiculelor școlilor de șoferi
o În cazul în care se va constata, conform statisticilor, că anumite școli de șoferi au un procent mai mare de cursanți care nu promovează examenul de traseu, ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier) va avea obligația să verifice din nou, modul în care școlile de șoferi respectă legislația în materia „Caietului cursantului”.
- Caietul cursantului
o Fiecare cursant va trebui să dețină un caiet al cursantului, care va include atât finalizarea pregătirii teoretice (conform reglementărilor legale), cât și pregătirea practică pe traseu.
o Instructorii vor fi responsabilizați să se asigure că fiecare cursant îndeplinește aceste cerințe, iar pregătirea practică pentru traseu se va face doar după finalizarea pregătirii teoretice.
- Examinatorii de traseu au obligația să desfășoare examinarea într-un mod etic, fluid și eficient în întregul interval orar 09:00-15:00.
CITEȘTE ȘI
Ziua Internațională Anticorupție marcată la Suceava
DĂ-NE FOLLOW PE INSTA ȘI FACEBOOK!