E sigur: “Istoria este o poveste frumoasă” așa cum spune des, la emisiunea de la televiziunea publică, prof.univ.dr. Adrian Cioroianu. Dar, din păcate, istoria poate fi și o poveste mai puțin frumoasă ori de-a dreptul tristă. Ne referim aici și la anii comunismului.
Suntem părtași la o poveste frumoasă și unică timp de patru zile la Fălticeni. Patru zile cu proiecții de filme urmate de sesiuni Q&A cu regizori, actori și critici, trei conferințe susținute de Emil Hurezeanu, Adrian Cioroianu și Liviu Tofan, trei expoziții de marcă, două dezbateri cu 10 personalități participante, două lansări de cărți-reper cu prezentatori așijderea și un concurs de eseuri pentru elevii de liceu, câștigătorii urmând să fie premiați public.
Invitați unul și unul, de neratat, întâlnirile cu ei în amfiteatrul Colegiului Nicu Gane, la Galeria Oamenilor de Seamă și la Biblioteca municipală.
Principal ,,vinovat” este prof.univ.dr. Daniel Șandru director Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, fălticenean la obârșie și absolvent de ,,Nicu Gane”.
Dintre partenerii instituționali amintim de Consiliu Local și Primăria Fălticeni, primarul Cătălin Coman fiind prezent la deschiderea oficială, unde a ținut o alocuțiune. Prezenți au fost și mulți alți reprezentanți de instituții publice importante, precum și parlamentarii din zonă.
Parteneri locali ai evenimentului sunt Asociația Fălticeni Cultural și Rotary Club Fălticeni.
De precizat că intrarea la toate cele 15 evenimente este liberă.
Daniel Șandru, director executiv IICCMER, a declarat că ,,este o întoarcere acasă a Monicăi Lovinescu, îi aducem acum un binemeritat omagiu, Monica Lovinescu ne-a dat putere de rezistență în timpul regimului comunist”.
În cadrul amplelor evenimente culturale a avut loc și conferința ,,O întâlnire de neuitat. După-amiaza mea cu Monica Lovinescu” susținută de către prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, istoric, directorul Bibliotecii Naționale a României și fost ministru de Externe.
Mulți oameni de cultură, profesori, politicieni, directori de instituții, jurnaliști în publicul care a urmărit conferința, chiar și de pe holul din fața amfiteatrului Colegiului Nicu Gane.
,,O să vă spun despre o întâmplare care avut loc într-o zi de vară. Era 6 iulie 2001, la Paris, am vorbit cu Monica Lovinescu despre istorie, despre oamenii de cultură, despre alegerile din 2000, când Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor au ajuns în turul doi. Exilul a fost pentru ei (mulți dintre cei care erau la Radio Europa Liberă) o formă de rezistență dar și împăcare cu sine. Monica Lovinescu îl iubea pe Gabriel Liiceanu, pe Horia Roman Patapievici. Am vorbit despre modul în care, cu greu, primeau cărți din țară. Un lucru simpatic pe care l-a spus despre Emil Constantinescu: a venit la Paris după ce a fost ales președinte al României. Iar Monica Lovinescu i-a spus: aveți atâția intelectuali, folosiți-vă de ei! Emil Constantinescu ne-a surprins că ne-a cerut nouă numărul de telefon al unor intelectuali. Președintele României ne cerea nouă numărul de telefon a lui Gabriel Liiceanu” a povestit istoricul Adrian Cioroianu.
A fost apoi lecturat un scurt fragment din ultimul volum al ,,Jurnalului” Monicăi Lovinescu.
Un alt eveniment cultural de marcă și absolut remarcabil a avut loc în amfiteatru Colegiului Nicu Gane- conferința susținută de jurnalistul Liviu Tofan, fost director adjunct al postului Radio Europa Liberă și pasionat realizator de filme documentare.
,,Ce a fost Radio Europa Liberă este o poveste lungă. Vom spune, prin cuvinte și imagini (scurt-metraj cu urmele atentatului din februarie 1981 comandat de Ceaușescu și executat de Securitate la sediul postului de radio Europa Liberă) varianta scurtă. Eram Cobra pentru Securitatea comunistă care a vrut să ne distrugă. Eram un colectiv de 40 de oameni” a spus Liviu Tofan, care a amintit și de câteva cunoscute emisiuni ca ,,Metronom” și ,,Actualitatea românească”.
Conferința a continuat cu o dezbatere, prezente fiind multe personalități culturale, despre ce a fost și, mai ales, ce a însemnat Radio Europa Liberă la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.
În program urmează vernisarea expoziției ,,Securitatea o numea Cobra” realizată de IICCMER și CNSAS, expoziție ce va avea loc la Biblioteca Eugen Lovinescu și lansarea cărții “Ne-au ținut în viață”- autor Liviu Tofan.
CITEȘTE ȘI
DĂ-NE FOLLOW PE INSTA ȘI FACEBOOK!