Suceava s-a aflat, timp de 2 zile, sub avertizare cod portocaliu de precipitații și hidrologic, timp în care au fost mobilizate, în zonele afectate de inundații, toate efectivele umane de la instituțiile din subordinea Ministerului de Interne și de la celelalte structuri.
În prezent, se lucrează la remedierea avariei de la magistrala de gaz Suceava – Rădăuți și la evaluarea pagubelor produse de inundații.
Pentru podul de la Milișăuți, de pe DN 2H, a fost întocmită documentația de constatare a avariei și înaintată către DRDP Iași, urmând ca lucrările să fie demarate de aceasta în regim de urgență.
Pentru remedierea avariei produse la magistrala de gaz Suceava – Rădăuți, în prezent echipele Delgaz Grid lucrează la devierea râului Suceava, pentru a putea interveni la conducta de gaz care subtraversează râul.
Alimentarea cu gaz a consumatorilor casnici și a instituțiilor publice din Rădăuți a fost preluată de către un operator privat, chiar de la data producerii fisurii în conductă.
Sâmbătă, 30 iunie, cu sprijinul Delgaz s-a reluat alimentarea cu apă, prin stațiile I, II ale ACET de la Baia, astfel că în municipiul Fălticeni furnizarea apei potabile nu a fost întreruptă.
La stația de captare a apei de la Berchișești, unde s-a produs o ruptură în digul de protecţie, s-a intervenit cu sprijinul echipelor de la ACET și al Societății de Construcții Calcarul Pojorâta.
Aceasta din urmă a adus în zonă 10 mașini cu arocament, astfel că fisura din digul de protecție a fost reabilitată până la înălțimea digului.
Pentru evaluarea faptică și valorică a pagubelor din infrastructură raportate de primării, prin ordin de prefect au fost constituite 4 comisii de evaluare.
Comisiile sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Sistemului de Gospodărire a Apelor și Inspectoratului în Construcții.
Conform rapoartelor operative înaintate Prefecturii Suceava de 42 UAT-uri, în afara avariilor menționate, inundațiile au afectat 88 de gospodării, 47 de locuințe, 115 anexe, 1.046 fântâni, 19 poduri, 138 podețe și 8 punți pietonale.
De asemenea, apa a inundat 415 hectare de pășuni și fânețe, 423 hectare teren arabil, 2,2 kilometri rețele de apă, 0,4 km rețele canalizare, 4,35 km apărări de mal, 201 kilometri de drum comunal și 3,1 km de drum județean, 26 kilometri de străzi.
Pentru evaluarea pagubelor produse pe terenurile agricole, tot prin ordin de prefect a fost numită o comisie compusă din reprezentanți de la Direcția pentru Agricultură, Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Toate documentele de constatare și evaluare a pagubelor produse vor sta la baza hotărârii pe care o va adopta Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care se va întruni în ședință extraordinară.
În baza acestei hotărâri, prefectul și președintele Consiliului Județean vor iniția un proiect de hotărâre de Guvern, prin care se va solicita sprijin financiar din Fondul de Solidaritate.