Joi 11 mai, Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a organizat în poligonul Bogata, din comuna Baia, o şedinţă de distrugere a muniţiei asanate, în primul trimestru al acestui an, de pe teritoriul judeţului Suceava.
Pirotehniştii I.S.U. Suceava au fost sprijiniţi de către lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, ai Serviciului Poliţiei Rutiere şi cadre locale din I.P.J. Suceava, precum şi de lucrătorii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Baia.
Elementele de muniţie proveneau din cele două războaie mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare.
Distrugerea acestora s-a executat prin explozie, folosindu-se procedeul electric, dublat de un procedeu pirotehnic de siguranţă.
Au fost distruse 27 de elemente de muniţie – 2 bombe explozive de aruncător (diferite calibre), 14 proiectile de artilerie (diferite calibre), 7 focoase de artilerie, 3 grenade de mână defensive şi o lovitură antitanc.
Pirotehniştii I.S.U. Suceava reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:
– Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
– Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
– Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
– Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
– Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
– Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.