Clinica ALIAT Suceava, una dintre cele mai noi şi performante clinici de tratare a dependenţelor din ţară şi una dintre puţinele din Europa de Est care abordează psihoterapia adicţiilor, va implementa în premieră naţională, începând cu luna iunie, terapie rezidențială mixtă în tratamentul dependenţelor.
Timp de un week-end, doi pacienti cu dependență împreună cu familiile lor vor urma un program personalizat care include terapie de cuplu și de familie, traseu montan, art-terapie, toate în contextul rezidenţei (terapie specializată în regim rezidenţial de scurtă durată, care reprezintă un pas important în post-cură).
Prin terapia mixtă, alături de membrii familiei sale, pacientul este asistat în procesul de redobândire a funcţionalităţii sale sociale.
Motivaţia creării, de către echipa ALIAT Suceava, a terapiei mixte pentru familie porneşte de la faptul că statisticile arată că recăderea pacientului cu dependență este mult mai frecventă dacă în procesul de tratament nu este implicată familia sau alți oameni apropiați acestuia.
Terapia rezidenţială mixtă nu este doar o terapie clinică, una de tip ambulatoriu sau o terapie de familie.
Rezidenţa mixtă este o parte a unui proces terapeutic modular, format din mai multe etape.
Durata tratamentului se poate extinde până la 12–16 luni.
“Terapia rezidențială mixtă este abordată pentru prima dată în România ca formulă de tratament integrat al familiei și pacientului cu dependenţă. Este nevoie de tratament mixt pentru că este nevoie de suport pentru familii. Tratamentul este al întregii familii. Şi familia trece printr-un cerc emoțional al schimbării şi este necesar şi pentru persoanele co-dependente să facă o schimbare. Prin acest program, vrem să ajutăm familia să se adapteze cu procesul de schimbare a persoanelor cu dependență şi să renunţe la tiparele aduse de comportamentul de consum al acestuia. Este necesar ca oamenii din aceste familii să se rearmonizeze emoțional și comportamental în lipsa consumului de substanţe. În fiecare modul de terapie, oamenii pot înţelege ce este dependenţa, de aceea sunt necesare 3-4 module de tratament rezidențial de scurtă durată, însă oamenii pot funcţiona în continuare, nu se rup de mediul lor de viaţă. Rezidenţa mixtă se adresează inclusiv copiilor persoanelor cu dependenţe, chiar dacă vârsta acestora este fragedă. De asemenea, este foarte importantă partea de informare, în rezidență se primesc toate informaţiile legate de procesul de dependenţă şi co-dependenţă – se numeşte psiho-educaţia familiei. Nu există o reţetă universală, există pacienţi care au nevoie de o rezidenţă, de două, de cinci, în funcție de problemele acestora. De exemplu, sunt pacienţi care spun că a fost folositoare terapia individuală, dar nu cea de grup, de aceea avem diverse metode de terapie și fiecare îşi identifică terapia ideală pentru el. Rezidenţa este un tratament intens şi include mai multe feluri de terapie, pentru ca omul să găsească partea cea mai potrivită pentru el. Rezidența mixtă este o altfel de abordare care nu contrazice metodele clasice de tratament al dependențelor, ci răspunde nevoilor particulare, cauzate de dinamismul social al vieții de zi cu zi. Este un tratament care permite atât pacienților, cât și familiilor acestora să se reîntoarcă în viața lor și să pună în practică ceea ce învață chiar în timpul acestui proces terapeutic pe care îl urmează împreună cu echipa noastră“, declară psihoterapeutul Alina Ciupercovici (foto), managerul clinicii ALIAT Suceava.
Terapiile implementate de ALIAT Suceava folosesc metode adaptate nevoilor sociale de integrare şi de recuperare a autonomiei personale, astfel încât persoanele cu dependență să rămână funcţionale. Prin dezvoltarea unui sistem de tratament al dependenţelor unic prin abordarea terapeutică curajoasă, echipa ALIAT Suceava luptă pentru demitizarea tabu-ului dependenţelor în practica medicală din România şi în percepţia publică.
Clinica ALIAT Suceava este organizată în regim ambulatoriu și în regim rezidențial, fiind un exemplu de bune practici europene în domeniu, cu potenţial de dezvoltare.